Schoon afzuigkanaal verkleint de kans op brand

Menig brand in een horeca- of fastfoodkeuken ontstaat in een afzuigkanaal waar zich 2 à 3 millimeter vet heeft opgehoopt. De firma Multi Project Services, gespecialiseerd in de reiniging van vetafzuigkanalen door middel van diversen reinigingstechnieken, loopt met zijn activiteiten vooruit op de regelgeving. In het buitenland is een dergelijke regelgeving tot reiniging al wel wettelijke verplichting. Zo is in de Verenigde Staten de jaarlijkse reiniging wettelijk verplicht.

 

Wanneer bijvoorbeeld een Nederlands cruiseschip de Amerikaanse wateren binnenloopt en controle krijgt, kan de rederij worden verplicht om de vetkanalen onmiddellijk te laten reinigen nog voor de haven. Wanneer dit wordt geweigerd zal er een verbod volgen om de haven binnen te varen.

Ook Engeland heeft inmiddels regels opgesteld voor vetafzuigkanalen – met name op de vliegvelden – naar aanleiding van de brand bij fastfoodbedrijf Burger King op vliegveld Heathrow.

 

Branden in horecakeukens hebben vaak één overeenkomst, en dat is dat de brand in het vetafzuigkanaal is begonnen of verergerd. Als je een lucifer bij de 2 à 3 millimeter vet in een vetafzuigkanaal houdt, dan vliegt letterlijk de vlam in de pijp. Een ander kenmerk van een brand in een afzuigkanaal is dat het vuur zich snel verspreidt en slecht te bestrijden is. 1 millimeter vetafzetting betekent al een verhoogd risico.

In ons land is de reiniging nog niet wettelijk verplicht, maar de meeste verzekeringsmaatschappijen verwachten wel een jaarlijkse controle om het risico te verkleinen. Wanneer deze controles uitblijven zal de verzekeringsmaatschappij dit kunnen zien als nalatigheid. Als er ingeval van een calamiteit nalatigheid verweten wordt zal de verzekeraar niet uitkeren maar zullen alle kosten wel door lopen. Denk hierbij aan de hypotheek, salaris en overige kosten.

 

Multi project services

Multi project services kan voor u een inspectie van het vetafzuigkanaal uitvoeren.

Wordt bij een inspectie vervuiling van de vetafzuigkanalen vastgesteld, dan zal er een voorstel tot reiniging worden gedaan. Dit voorstel zal worden ondersteund met een foto rapportage zodat de ernst van de situatie voor een ieder duidelijk is. Wanneer er een reiniging plaats vind zal de klant ook weer een voor- en na fotorapportage ontvangen zodat de verschillen duidelijk in kaart worden gebracht.

 

Energiebesparing
Regelmatige reiniging heeft nog meer voordelen. Het bespaart energie omdat de ventilatoren minder hard hoeven te werken om de lucht af te voeren. Verder zorgt de optimale bak- c.q. kookluchtafvoer voor een betere luchtkwaliteit in de keuken.

De constructie van de afzuigkanalen is ook van belang. Bij kanalen die met verbindingsstukken aan elkaar zijn geschroefd kan het vet tussen de naden gaan zitten. Loopt de temperatuur op, dan druipt het vet eruit en kan het in brand vliegen als het bij lichtarmaturen terechtkomt.’